Wil je liever een printversie van deze test of een uitgebreidere versie van het profiel met bijhorende tips en tricks? Klik dan hier.
HOE 'VOLG' JIJ?
LEER VAN DE ERVARINGEN VAN ANDEREN
Spoiler Alert
Medewerkers kunnen op verschillende manieren 'volgen'. Sommigen volgen eerder braaf op wat hen opgedragen wordt. Anderen gaan snoeihard tegen de stroom in.
In dit onderdeel geven we je meer inzicht in hoe jij je rol als medewerker opneemt. Doe de test en ontdek het zelf! Daarna geven we je meer inzicht in hoe je je rol anders kan leren invullen.
Is je leidinggevende ook benieuwd? Of wil je jullie beide perspectieven vergelijken? Dan kan dat hier.
Als je de test nog niet gedaan hebt en je bent van plan dit later nog te doen, lees dan niet verder!
JOUW PROFIEL
Misschien kan je baas je wel helpen om je rol als volger anders in te vullen? Leer hier hoe je best het gesprek aangaat.
Nog meer? Ga in discussie met je teamleden. Of deel tips en tricks rond het managen van je baas met andere jonge medewerkers.
​
​
ZIN IN MEER?
“Wanneer ik een nieuwe taak krijg, ga ik eerst op zoek naar informatie. Wie van mijn collega’s heeft eerder al eens zo’n taak gedaan? Door mijn werk naar dat voorbeeld vorm te geven ben ik er zeker van dat mijn werk voldoet aan de verwachtingen. Mijn leidinggevende is tot nu toe altijd tevreden over het eindproduct, dus het lijkt te werken.”
Ali, administratief medewerker, 23 jaar
“Vorige week liep het teamoverleg niet goed. Mijn leidinggevende was gehaast en luisterde niet naar de mening van de collega's. Toen hij nadien mijn mening vroeg, heb ik eerlijk gezegd dat ik me niet gehoord voelde. Tijdens het teamoverleg van gisteren nam hij wel de tijd om te luisteren. Nadien ben ik dan ook 5 minuten langs zijn kantoor gelopen om te zeggen hoe fijn ik dit teamoverleg vond."
Els, laborant, 25 jaar
“In het begin toen ik feedback aan mijn baas gaf deed ik dat soms wat onbeholpen: mijn boodschap kwam er wat harder uit dan ik bedoelde. En een keer begon ik iets te zeggen en toen zag ik opeens dat er een klant naast ons stond. Ik heb met mijn baas overlegd rond hoe we beiden liefst feedback ontvangen en nu weet ik gelukkig wat de goede tijd, plaats én manier is om feedback te geven aan mijn leidinggevende.”
Karin, kapster, 23 jaar
Ik had een opdracht waar ik op vastliep. Ik vond geen goede artikelen om een tekst over te schrijven. Toen zei mijn leidinggevende: ‘we hebben daar vorige week toch samen vijftien artikelen over gevonden?’ Ik gaf daarop aan dat daar eigenlijk niets relevants in stond. We hebben vervolgens samen naar die artikelen gekeken en er stond inderdaad niets in. Het was dus goed dat ik dat inbracht, want anders had ik gewoon geknikt en had ik weer door die artikelen moeten gaan. Assertief durven zijn en tegen je leidinggevende in durven gaan, is soms erg belangrijk. Dat laat zien dat je capabel bent.”
Irene, wetenschappelijk medewerker, 22 jaar
“Wanneer ik met een probleem naar m’n leidinggevende toe ga, komt ze
meestal heel overtuigd met een oplossing. Ze vertelt daar enthousiast
over en ik ben dan blij dat ik een oplossing heb. Achteraf, als ik weer aan
het werk ben, besef ik dat de oplossing van mijn leidinggevende eigenlijk
niet realistisch is. Ik moet dan opnieuw naar haar toe om toch een oplossing te krijgen. Stom eigenlijk, want ik laat me telkens weer meeslepen en zo lijkt het of ik niet weet waar ik mee bezig ben. Nu denk ik zelf op voorhand na over mogelijke oplossingen en laat hem meedenken over de verschillende opties. Dat gaat veel beter.”
Wouter, projectmedewerker, 26 jaar